
- - - - - - - - - - - - - - - -
Linkek a témában:
A fondü
A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza. Az étel neve aztán átterjedt más „fondükre” is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.
A készítése nem is olyan nehéz
A fondünek létezik sós és édes változata is, így egyszerre tudunk vele főételt és desszertet is készíteni. Igazán egyszerűen elkészíthető, akár előre is.
Az igazi fondü
Nemhiába kedvence az ínyenceknek a svájci fondü, ugyanis a sajtolvasztás kitűnő társasági esemény, az étel pedig jó fehérborok és rozék remek partnere lehet.
Csók vagy bor
'Fondue isch guet und git e gueti Luune' - a fondü jó és jó hangulatot ad - tartja egy svájci szólás. Noha a fondü szó francia eredetű - a fondre ige jelentése "olvadni", "megolvasztani" -, a forró cserépedényben (caquelon) összeolvasztott sajtok mártását ma már tipikusan svájcinak tartják.
Fondü
A fondü nagyon jó megoldás, ha nincs időnk többfogásos vacsorával vendégül látni barátainkat. Mondhatni, a raclette testvére, és hozzá hasonlóan a vendéglátó mindent időben és előre elkészíthet, és zavartalanul élvezheti vendégei társaságát.
Fondüvacsora: társaság kell hozzá
Nem tagadhatjuk, hogy egy fondüvacsora kissé macerás és lassú, viszont igazi társasági élményt jelent, s távolról sem utolsósorban nagyon finom. Lelassulni meg kifejezetten ajánlatos időnként.
Hideg esték forró vacsorája
A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza. Az étel neve aztán átterjedt más „fondükre” is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.
Kovács Lázár - Olvasszunk és mártogassunk
Amikor vendégeket várunk, szeretnénk valamilyen különlegességgel előrukkolni, nos a fondüzéssel a kicsiket és nagyokat, rokonokat, barátokat, de egy romantikus vacsora keretében a kedvesünket is meg tudjuk lepni (a sajt fondüt fehérborral megbolondítva), de a gyerekek számára rendezett bulin is biztosan sikert arathatunk (az olvasztott csokoládéba mártogatott gyümölcsökkel).
Receptek, szabályok és rituálék
Senki sem tudja már manapság, hogy mikor is márthatták az első alkalommal az alpesi pásztorok olvasztott sajtba a kenyerüket. Ami azonban azóta már köztudott, hogy melyik a legjobb sajt a fondühöz, mikor kell a pálinkát inni, hová a legjobb betérni egy hangulatos fondüestre és mi történik akkor, ha valakinek a kenyérdarabkája lecsúszik a villáról.
Sajtmánia
Az olvasztott sajt két különleges formája a fondu és a raklett, amelyek elsősorban Svájcban terjedtek el, de például a raklett sütés a franciák szerint tőlük ered. A fondu származási helyének megállapítása kevesebb gondot jelent, hiszen az egyértelműen a francia Svájcból származik.
Téli estékre
Hosszú téli estére családdal vagy barátokkal kitűnő étel, kitűnő szórakozás. Svájcból ered, hegyvidéki házakban - nem feltétlenül hegyi kunyhókban, ezek nevesebb sívidékeken paloták is lehetnek manapság - csinálták először.
Tunkoljunk. Avagy az ínycsiklandó fondü
A svájci konyha egyik jellegzetes eledele a fondü, amelynek már az elkészítése is egy kellemes szertartás. A legfontosabb benne a sajt, sajt és még egy kis sajt! Persze ne feledkezzünk meg persze finom társáról, a raclettrõl sem!